UMF Carol Davila Bucuresti
Facultatea de Medicina Generala
Catedra de Biofizica Medicala


Anul I, curs optional "Fundamentele investigatiilor paraclinice"


Tematica cursului:

Acest curs optional se adreseaza studentilor facultatii de Medicina Generala, anul I.
Metodele para-clinice sunt acele investigatii ale starii de sanatate/boala realizate cu ajutorul unui instrumentar tehnic sau de laborator. Cursul prezinta substratul fizic si logic al celor mai comune tehnici de investigatie paraclinica fizica (masurarea presiunii arteriale prin diverse metode, metode bioelectrice, imagistica ecografica, radiologica si tomografica).

Tematica cursului clarifica concepte cheie de fizica medicala necesare oricarui medic.
Cursul a fost astfel alcatuit incat sa fie util si accesibil in mod special studentilor care nu au cunostinte extinse de fizica din liceu (datorita programelor alternative diferite in anii de liceu).

Examenul este scris, sub forma de test grila.

 (din cuprins: Masurarea presiunii sanguine; mecanismul fizic, factorii care influenteaza valorile presionale,  metodologia,  erori frecvent intalnite in masurarea presiunii arteriale, precizia tensiometrelor digitale vs. clasice – sfigmomanometre)

(din cuprins: definitii, notiuni generale; presiunea si impedanta acustica a tesuturilor; Efectele terapeutice si patologice ale ultrasunetelor: efecte fizice, chimice, biologice)

(din cuprins: Principiul imagisticii ultrasonografice. Limite de rezolutie ale tehnicii si tipurile de artefacte. Ecografia cu substante de contrast ecogene. Efectul Doppler si ecografia Doppler.  Aplicabilitate; Invazivitatea tehnicilor ecografice)

Trecerea de la potentialul electric membranar la potentialul tisular. Generarea undei electrice tisulare; unde pozitive, unde negative. Conventii de semn folosite in masuratorile de electrofiziologie. Inregistrarea undelor electrice tisulare (ex: electromiograma, electrocardiograma, electroencefalograma). Plasarea optima a electrozilor. Tipuri de electrozi, avantaje, dezavantaje. Zgomote electrice care afecteaza acuratetea inregistrarile clinice.

(din cuprins: conductia electrica in inima; fibrilatii ventriculare. Defibrilatoare; dispozitive pacemaker. Conductia electrica in corp, curentii locali Herman si mecanismul transmiterii electrice axonale. Evaluarea cantitatii de apa si de tesut adipos din organism prin masurarea impedantei electrice.

(din cuprins: radiatiile X, producere, tipuri, radioscopia digitala cu raze X. Tehnici de imagistica bazate pe utilizarea izotopilor radioactivi.  Impactul acestor tehnici imagistice asupra sanatatii pe termen scurt si lung)

Principiul tomografiei anatomice; tomografia computerizata cu raze X; tomografia cu sectiune conica. Impactul tehnicilor tomografice asupra sanatatii pe termen scurt si lung. Diferenta intre tomografia in raze X si tomografia RMN. Contraindicatiile absolute si accidente legate de imagistica tomografica.


Inscriererea pentru acest curs optional

Doar studentii inscrisi in catalog pot participa la examen. In cazul in care din diverse motive (orar, inscriere la alt optional, etc) un student nu mai doreste sa participe la curs is la examen, trebuie sa comunice acest lucru secretariatului catedrei (dna Corina Dorobantu) pentru a nu mai figura in catalog (si a nu primi astfel "absent" ca nota de examen). Va rugam sa verificati corectitudinea numelui si grupei in listele afisate.


Orar

 Cursul dureaza 7 saptamani consecutive, in fiecare vineri, ora 16.00-18.00, incepand cu 1 Martie 2019.
Locatie: Amfiteatrul Institului de Igiena Publica, intrarea prin spatele Facultatii de Medicina (harta)

Prezenta la curs este optionala.

Informatii despre examen:

Contact

Cursul este prezentat de Conf. Dr. A. Iftime
Email: bp2014 no spam adius.ro
Tel: 021 318 0862, interior 180
Fax: 021 312 5955


Materiale didactice si informatii suplimentare pentru studentii inscrisi (download, etc )